+ 90 216 324 2213

İNFO@ENFATEKSTİL.COM

ürünlerimiz

Dünya’nın en iyi kumaşını yaratmak

pamuk 3

- PAMUK -

Pamuk lifinin ilk kullanıldığı tarihler milattan önce 5 ile 3 yılları arasındadır. Milattan önce 2500’lü yıllarda mısırlılar tarafından giyilmiş pamuklu giysilere dair bulgular mevcuttur. Tekstil ve Konfeksiyon sektörünün en önemli hammaddesi pamuktur. Pamuk elastik olmayan bir elyaftır. Kolaylıkla buruşur ve kırışır. Hızlı ve yüksek oranda nem alabilen bir liftir. Yüksek sıcaklıkta rahatlıkla ütülenebilir. Doğal bir elyaftır.

– KETEN –

Keten en az elastik elyaftır bu nedenle keten kumaşlar kırışır. Pürüzsüz ve tüysüz oluşu keten kumaşların diğer kumaşlardan farklı olarak çabuk kirlenmesini önler. İri gözenekli oluşu nemi(teri) hızlı bir şekilde çekmesine neden olur. Özellikle yaz aylarında tercih edilir. Teri tekrar buharlaştırma özelliği keten kumaşın serin tutmasını sağlar.

Milattan önce 5000 li yıllardan bu yana kullanılan keten, insanlık tarihinin bildiği en eski doğal elyaftır.

Silk cocoon the commercially bred caterpillar of the domesticated silkworm moth, which spins a silk cocoon that is processed to yield silk fiber.

Ter ısı ve ışığa karşı hassastır.İpek doğada bulunan en ince liftir. Konfeksiyon sektöründe “lüks” elyaf olarak tanınır.

- ipek -

İpek böceği yetiştiriciliği milattan önce 2600 ‘lü yıllara kadar uzanmaktadır.

İpek lifi bir filament şeklinde olan tek organik liftir. İpek lifi soğukta sıcak, sıcakta ise serin tutabilme özelliğine sahiptir.  

- YÜN -

Tekstil alanında en yaygın kullanılan elyaf çeşitlerinden biridir. Oldukça fazla kıvrımlı, ince, bükülebilir ve uzun liflerdendir. Yün çok güzel bir yalıtkan olduğundan ısı tutma yeteneği oldukça yüksektir. En sıcak tutan elyaftır. Üç boyutlu yapısı nedeniyle hava bulundurur ve çok iyi ısıtır. Yünün en önemli özelliklerinden biri de en fazla nem çeken elyaf olmasıdır. Kendi ağırlığının yarısı kadar nem çekebilir.

Elde edilişlerine ve koyun ırklarına göre birçok yün çeşidi vardır. Ekolojik olarak, Doğal antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Ayrıca lif yüzeyinin hidrofobik olması su moleküllerinin life mikroorganizmaların kullanamayacağı şekilde bağlanmasını sağlamaktadır. 

20210923_231324

Bu özelliği nedeniyle yün ıslaklık hissi vermeden ağırlığının % 30’u kadar nem tutabilmekte ve bakteri ve mantarlara daha az uygun bir mikroklima ortamı oluşturmaktadır.Genel olarak kullanılan bütün tekstil lifleri arasında yün yanmaya en dayanıklı olan liftir. Tutuşması zordur; herhangi bir alevin yayılması zordur ve söndürülmesi kolaydır.

- KENEVİR -

MÖ 8000 yıllarına kadar uzanan kenevirden üretilen kumaş kalıntılarına rastlanmıştır. Anadolu’da kenevir yetiştiriciliğinin MÖ 1500’lü yıllarda yapıldığı bilinmektedir. Kenevir, yüksek mukavemet, dayanıklılık ve emicilik sağlayan doğal bir liftir, Yıllık lif verimi oldukça yüksektir ve bu liflerden üretilen kumaşlarda boncuklanma (pilling) problemi yaşanmaz, UV koruma sağlar, Anti-alerjik özellikler taşır. 

 Kenevir liflerinin üretiminde yüksek su tüketiminin olmaması ekolojik olarak büyük bir avantajdır. Gübre ve tarım ilacına ihtiyaç duymadan yetiştirilebildiği için toprak ve çevreyi korur, bu nedenle organik tarım üretimi için uygundur. Tarım arazisinin verimliliğini artırmak için de önemlidir. Yabani otları yok ederek sonraki ürün için zengin bir toprak yapısı bırakmaktadır.

- VİSKON -

Viskon kayın ağacından elde edilir, pamuk gibi selülozdan oluşur. Selüloz esaslı rejenere lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan yarı sentetik bir liftir. Doğal ipeğe benzediğinden, çok dayanıklılık gerektirmeyen işlerde, doğal ipeğin yerine kullanılabilir. 

Suni ipek/rayon kelimesi viskon ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak görünmesini sağlar. Viskon kumaşlar, zarif ve rahattır. Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe elde edilmektedir.

- TENCEL -

Tencel lyocell lifinin ticari adıdır. Nanoteknoloji kullanılarak üretilen ilk elyaf olarak bilinen lyocell, çok fazla özellik ile ön plana çıkmaktadır.

Bu kapsamda ürünün dış görüntüsü ele alındığında, saten hissi verdiği ancak kırışma eğiliminde olmadığı dikkat çekmektedir. Doğal içeriği ile de nefes alabilme özelliğine sahiptir.

Bu sebeple de vücutta terleme olduğunda herhangi bir rahatsızlık hissedilmemesine olanak verir. Lyocell, çok uzun tekrarlarla yıkansa bile rengi koruma özelliğine sahiptir. Anti bakteriyel özellikteki bu lif türü, sağlam yapısı ve renk tutma avantajı ile uzun ömürlü tekstil ürünlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

tencel
polyester

- POLYESTER -

Polyester, tekstilde kullanılan yapay bir lif türüdür. Lif kısaltması PES’tir. Polyester dünyanın en popüler tekstil ham maddelerinden biridir ve binlerce farklı tüketici ve endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır.

Polyester lifleri sıklıkla pamuk lifleri ile birlikte; daha iyi özelliklere sahip giysiler üretmekte kullanılır. Polyester kumaş, tekstilde oldukça geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Tek başına kullanılacağı gibi diğer liflerle de karıştırılarak kullanılan polyester ipliğinden; tafta, süprem, ribana, organze ve saten gibi çok çeşitli örme ve dokuma kumaşlar üretilir.

En çok pamuk lifiyle karıştırılan polyester lifleri yün, akrilik, ipek, viskoz ve keten lifi ile de kullanılabilir. Elde edilmesi kolay ve doğal liflere yakın özellik gösteren bir liftir. Pamuğa en yakın özelliklere sahip yapay liftir, pamuk ihtiyacının giderek artmasıyla polyester lifleri daha çok öne çıkmıştır Polyester liflerinin sürtünmeye karşı dayanıklılığı çok iyidir. Sıcak fiksaj işlemi uygulanan polyester liflerinin boyut değiştirmezliği çok iyidir. Polyester liflerinin esneklik özelliği genelde iyi, yaylanma özelliği çok iyidir. Polyester lifleri asitlere, kuru temizlemede kullanılan çözücülere ve ağartıcılara karşı dayanıklıdır.

Polyester liflerinin güneş ışığına karşı dayanıklılığı birçok sentetik liften daha iyidir. Bakteri, mantar, küf, güve ve diğer zararlı böcekler liflere zarar vermez.